Oud & Nieuw
Door: Sanne Kuster
Blijf op de hoogte en volg Sanne
02 Januari 2014 | Malawi, Cape Maclear
Uiteraard wordt oud en nieuw hier ook gevierd, alleen wel iets anders dan in Nederland en eigenlijk de meeste andere westerse landen.
Rond kerst begint Cape McClear vol te stromen met toeristen, werkelijk alles is vol geboekt en ontstaat er een wildgroei aan tentjes op de camping plaatsen. Tweede kerstdag kennen ze hier eigenlijk niet, dus kerst heb ik hier gemist. Wel is er een grote groep toeristen na kerst vertrokken. Deze toeristen werden echter al dezelfde dag weer vervangen door nieuwe toeristen voor oud en nieuw.
In Nederland wordt er 31 december de hele dag al veel vuurwerk afgestoken. Hier helemaal niet. Vanaf een uur of 7 begonnen de eerste feesten hier. Op dat moment zijn de meeste mensen ook al begonnen met drinken. Tussendoor wordt nog een maaltijd genuttigd. Tv’s hebben we hier bijna niet, dus er is ook geen klok op tv die voor je aftelt. Ik had ook niet echt een idee hoe laat het was. Maar op een gegeven moment werd de eerste vuurwerkpijl de lucht ingeschoten en valt iedereen je spontaan om de nek. Het maakte weinig uit of je de mensen kende of niet. Ondertussen werd er wat vuurwerk afgestoken, maar om kwart over 12 was alleen de muziek nog te horen. Persoonlijk vond ik het weinig vuurwerk, gezien de hoeveelheden die in Nederland en eigenlijk elk ander westers land de lucht in wordt geschoten. Later begreep ik van Jeannette dat er dit jaar meer vuurwerk dan normaal was.
Op verschillende plekken waren feesten. Wij begonnen bij Indaba, daar was de complete lokale bevolking aan het feesten, later zijn we ook nog naar Gekko geweest, hier moest je echter entree betalen, de grootste deel van de hossende menigte daar was dan ook blank. Aangevuld met wat locals die een blanke vriendin hebben die de toegang voor hen betaald. Hoe later het wordt, hoe voller het strand wordt. De een leegt er zijn maag en de ander valt er in slaap.
De volgende dag gaat het vrolijk door, er wordt nog steeds in een flink tempo gedronken. Maar nieuwjaarsdag is ook de dag voor de kinderen. Zij vieren deze dag ook het nieuwe jaar. In de mooiste kleren gaan ze de straat op om rond te lopen. Van de ouders krijgen ze geld om chips en drinken te kopen en zo zwerven ze dan de hele dag over straat. Hetzelfde gebeurt met 1e kerstdag en nog wat andere dagen. Wat hier de gedachte achter is weet ik ook niet precies. De kinderen beleven er in ieder geval erg veel lol aan.
Het mooiste verhaal van deze dagen is uit de kliniek afkomstig. Een local die hoofdpijn had. Op de vraag of hij misschien alcoholische dranken had gedronken de afgelopen dagen, moest hij bevestigend antwoorden. Met het advies om voldoende water te drinken werd hij weer naar huis gestuurd, hij had zojuist kennis gemaakt met het fenomeen wat een kater hebben heet ;)
Liefs Sanne
02 Januari 2014 - 22:34
Dani:
hahahahahaha geweldig die kater!!!
zo zie je maar weer, wat een verschillen toch allemaal he overal.. heerlijk <3 -
02 Januari 2014 - 23:06
Ria:
Hoi Sanne ik hoop dat je leuk voor ons blijft vertellen in 2014! -
02 Januari 2014 - 23:35
Riet:
Sanne,
Ik wens je een heel goed 2014 en nog een mooie en leuke tijd daar en doorgaan met je geellige verhalen.
Groet, Riet -
02 Januari 2014 - 23:37
Riet:
ik bedoel natuurlijk gezellige verhalen.
Riet -
03 Januari 2014 - 08:34
Rino:
Echt gaaf om in een andere cultuur eens kerst en oud&nieuw te vieren. Hier op Bali wordt niet echt veel aan kerst gedaan. Daarentegen met de jaarwisseling wel een groot feest op het strand. Daar is bijna geen plaats meer te krigen om te eten en wat te drinken. Wat opvalt is dat ook steeds meer Locals een tafel reserveren en eten en drinken.
De minder betaalde zitten massaal op het strand. Het beoefenen van het afschieten van vuurwerk begint al vroeg in de avond.
Maar om middrnacht gaat het echt loos, een gigantisch en veel vuurwerk gaat de lucht in. Al viel het dit jaar wel wat in het water want het begon die tijd ontzettend te regenen. Maar ja, het is ook regentijd.
Maar ieder keer weer een belevenis.
Sanne, weer genoten van je verhaal !! Het ga je goed daar !!
Rino -
03 Januari 2014 - 16:24
Corry:
Hallo sanne..
Hier ee n -
03 Januari 2014 - 16:35
Corry Bouywman:
Hallo Sanne,
Bedankt voor de leuk geschreven nieuwsbrief.Ook van ons een Gelukkig en gezond 2014 toegewenst.
We hebben bij jouw ouders het filmpje gezien waarop jij diversen capriolen hebt gemaakt.Nou, jij liever dan wij, hoor.We doen het je niet na.Veel plezier en succes met de dingen die je nog gaat ondernemen.Liefs. -
03 Januari 2014 - 17:43
Paul & Ruud:
Hoi Sanne,
Voor jou natuurlijk ook een heel goed, gezond en zeker ook gezellig 2014 toe gewenst.
Wat een verhaal weer. Het is wel duidelijk dat elk land en cultuur zijn eigen vorm van feesten heeft met dit soort feestdagen. Wel onwijs gaaf om het mee te maken.
We vinden je verhalen echt heerlijk om te lezen. Alles zo tot nu toe gelezen te hebben, is het wel steeds een nieuwe uitdaging, en never een dull moment!!
Blijf genieten en je verhalen schrijven en haal eruit wat er inzit.
Pas goed op jezelf en liefs van ons en natuurlijk een poot van de schaduw! ;-) -
04 Januari 2014 - 12:03
Wieb:
Ha Sanne,
Ook de beste wensen voor jou!
Weer een leuk verhaal.
Groet, Wieb -
05 Januari 2014 - 11:40
Leni Van De Ven:
Hoi Sanne
Ik wil je eerst de beste wensen doen voor 2014, wat leuk om je belevenissen te volgen.
Geniet van alle ervaringen die je opdoet,dit is iets waar je straks alleen maar met voldoening op terug kan kijken.
groetjes Leni.